Tuttul på Facebook
  Tunnbröd funkar till allt.

  Varje by och snart sagt varje gård i Siljansbygden har sitt eget speciella tunnbrödsrecept. Rättviks Tunnbrödsbageri startades 1957. Vårt recept är en hemlighet men vi kan avslöja att det bygger på ett mycket gammalt recept från Rättvik.

  Tunnbröd funkar till allt. Till frukost med ost och skinka, som korvbröd till lunch och som förrätt på kvällen. För många är tuttulen ett måste på julbordet och till surströmmingen.

  Du brer smör efter ena långsidan och lägger på ditt pålägg och rullar ihop den till en TUTTUL. Gott och enkelt. Varje socken i Siljansbygden har sitt namn på dessa tunnbrödsrullar: Tullt, strut, bitå, läfsa - eller som i Rättvik, tuttul.

  Tuttul  10-15 små kakor

  Dag 1.

  2 dl mjölk

  3 ½ dl rågsikt

  300 g potatis

  Värm mjölken till 60 grader och slå den över rågsikten, rör ihop så att det blandas ordentligt. Täck bunken med plastfilm och låt stå till nästa dag. Koka, skala och mal potatisen. Förvara i en rostfri bunke täckt med plastfilm.

  Dag 2

  15 + 15 g jäst

  1 +1 msk vatten

  2 tsk salt

  ½ dl sirap

  1 tsk anis, stött

  1 tsk fänkål, stött

  75 g smält smör eller margarin

  3-4 dl vetemjöl

  Utbakning: vetemjöl

  Rör ut 15 g jäst i 1 msk vatten och blanda i den skållade rågsikten. Låt jäsa 2 timmar. Rör ut ytterligare 15 g jäst i 1 msk vatten och tillsätt detta tillsammans med de övriga ingredienserna. Arbeta degen smidig, tillsätt ev mer vetemjöl. Degen ska vara rätt lös men smidig.

  Dela degen i små jämna bitar. Knåda runda ämnen. Kavla ut dem på bakbord med en randkavel tills de är mm-tunna. Använd mycket mjöl så att degen inte fastnar i kavlen eller bordet. Borsta bort mjölet och lägg kakorna på torr het plåt. Grädda brödet i 275 graders ugnsvärme i ca 2 minuter. De ska vara genomgräddade men mjuka.

  Lägg de färdiggräddade kakorna i hög med en duk under och över så att de inte torkar. Brödet går bra att frysa.

  • tuttul_bildspel1.jpg
  • tuttul_bildspel3.jpg
  • tuttul_bildspel2.jpg